Rzeżucha

Rzeżucha i jej właściwości odżywcze

Rzeżucha jest rośliną o której przypominamy sobie raz w roku, przy okazji Świąt Wielkanocnych. A szkoda, bo ma w sobie dużo wartości odżywczych. Spożywana na co dzień może korzystnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie.

blank

W rzeżusze znajdziemy spore ilości witamin A i C, korzystnie wpływających na odporność, witaminę K regulującą krzepliwość krwi, a także foliany, będące niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu lipidów we krwi. Istotnym składnikiem jest także cholina, zaliczana do witamin z grupy B- regeneruje wątrobę i wspomaga pracę układu nerwowego. Rzeżucha zawiera także substancje mineralne, takie jak wapń, potas i magnez. Są one niezbędne dla prawidłowej pracy serca i mięśni, a także ważne dla zdrowia kości.

Przypominamy wam o naszym poprzednim wpisie na temat rzeżuchy. Znajdziecie go tutaj razem z linkiem do naszego filmu.

Dodaj komentarz

Open chat
Potrzebujesz Pomocy?
Scan the code
Hej! Masz pytania?
Bardzo chętnie odpowiemy!